Enschede tijdens het begin van de COVID-19 pandemie

Verlaten pleinen en stille straten. Aangevuld met pakkende muziek en een verhaal dat je meeneemt door een verlaten stad. De Enschedese filmmakers Dennis Moekotte en Rens Weustink hebben in april 2020 gewerkt aan een korte film over het leven in Enschede sinds de uitbraak van het coronavirus. Stadsdichter Jos Eertink heeft het verhaal geschreven getiteld ‘Eanske onze stad’.

 

De korte film bevat unieke beelden van een verlaten centrum zoals het Van Heekplein, de Alphatoren, de Oude Markt, het Ei van Ko en het Koningsplein. Maar ook zijn er beelden gemaakt van de Grolsch Veste, de Universiteit Twente en van de wijken Roombeek en Pathmos.

Scope

  • Concept
  • Script
  • Opnames
  • Edit

Het resultaat

De film van twee minuten vertelt het verhaal over Enschede aan het begin van de coronapandemie. Het advies om thuis te blijven had een flinke uitwerking op het straatbeeld van Enschede. Winkels hielden hun deuren gesloten en markten en evenementen zijn afgelast. Terrasjes en cafés waren gesloten. Voor ons aanleiding om deze unieke situatie vast te leggen. We vroegen stadsdichter Jos Eertink om een verhaal te schrijven. Jos zei volmondig ja en het verhaal stond binnen een dag op papier. Op vrijdag 3 april 2020 werd de film via social media gepresenteerd, waarna deze viral ging.

“We hebben ons echt gericht op het vertellen van het verhaal. Ik noem het een ‘stilleven’ over Enschede. Het is een verhaal over hoop en veerkracht. Enschede staat bekend als een stad die veel te verduren heeft gehad. Denk aan de verwoestende stadsbrand in 1862, de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en meer recent de vuurwerkramp. Toch zijn ‘we’ er altijd weer bovenop gekomen. Enschede en haar inwoners zijn wat dat betreft erg veerkrachtig. In deze film willen we een duidelijke boodschap meegeven, namelijk “Houd hoop! Er komen betere tijden aan. We komen er samen doorheen.”

Dennis Moekottefilmmaker

Meer weten over dit bijzondere project?