Skip to main content

Je hebt een gave video laten maken en wilt deze nu voorzien van ondertiteling die door de kijker aan of uit gezet kan worden. Want niet ieder filmpje wordt afgespeeld met geluid en voor sommige doelgroepen (doven en slechthorenden) is ondertiteling een fijne uitkomst. Ondertiteling die je kunt aan en uit zetten wordt ook wel Closed Captioning (CC) genoemd en wordt ondersteund door social media kanalen zoals YouTube, Vimeo, Facebook, LinkedIn en Twitter. Je kunt deze vorm van ondertiteling op elk gewenst moment aan en uit zetten. Ook ik het mogelijk om meerdere talen ondertiteling aan de video toe te voegen. Het ondertitelbestand voor closed captioning is veelal een .srt bestand en het toevoegen van dit bestand aan de video is redelijk eenvoudig. In dit blog laat ik zien hoe je .srt bestanden kunt toevoegen bij de vier meest gebruikte social media platformen. Wil je weten waarom ondertiteling eigenlijk belangrijk is bij je video? Daar schreef ik eerder een blog over.

.srt bestand toevoegen aan Facebook video’s

1. In het berichtenveld klik je op Foto/Video toevoegen. Voeg de video volgens de gebruikelijke methode toe.
2. In het tabblad ‘onderschriften en bijschriften (CC)’ klik je op uploaden
3. Selecteer het juiste .srt ondertitelbestand
4. Via de knop ‘controleren en bewerken’ kun je de ondertiteling eventueel nog aanpassen.
5. Upload de video. Als dit klaar is zal de ondertiteling zichtbaar zijn tijdens afspelen (mits dit is ingesteld door de kijker).

.srt bestand toevoegen aan LinkedIn video’s

1. Maak een post op de gebruikelijke wijze en klik op het film icoontje.
2. Upload je filmbestand en klik op de knop ‘edit’.
3. Je krijgt nu de optie Video Caption File (SRT Only). Klik hierop
4. Selecteer het juiste .srt ondertitelbestand
5. Klik op done. Je film en ondertitelbestand zijn nu toegevoegd aan de post.
6. Vervolg de stappen om de post te publiceren. Als dit klaar is zal de ondertiteling zichtbaar zijn tijdens afspelen (mits dit is ingesteld door de kijker).

.srt bestand toevoegen aan YouTube video’s

1. Upload de video zoals gebruikelijk
2. Klik onderaan in het scherm op ‘more options’
3. Scroll iets naar onderen en je komt ‘Language, subtitles and closed captions (CC)’ tegen.
4. Selecteer de juiste taal van het ondertitelbestand
5. Klik op ‘Upload subtibles/CC’ en selecteer het juiste .srt. ondertitelbestand
6. Het bestand is nu toegevoegd aan de video. Vervolg de stappen om de video te uploaden. Als dit klaar is zal de ondertiteling zichtbaar zijn tijdens afspelen (mits dit is ingesteld door de kijker).

.srt bestand toevoegen aan Vimeo video’s

1. Upload de video zoals gebruikelijk. Tijdens het uploaden heb je nog niet de mogelijkheid het .srt bestand toe te voegen.
2. Als de video is geupload ga je naar ‘Manage video’s’ > ‘Your video’s’. Klik op de zojuist geuploade video.
3. Je komt in het settings menu. Aan de linkerkant zie je het tabblad ‘Distribution > Subtitles’
4. Klik bij ‘subtitles and captions’ op het plusje, selecteer de juiste taal en klik bij type op ‘subtitles’ en upload het juiste .srt ondertitelbestand.
5. Het bestand is nu toegevoegd, maar het blauwe schuifje is nog niet geactiveerd. Klik op het schuifje om de ondertiteling te activeren bij de video.
6. Klik op ‘Save’. Als dit klaar is zal de ondertiteling zichtbaar zijn tijdens afspelen (mits dit is ingesteld door de kijker).

Instagram werkt helaas nog niet met closed captioning

Helaas werkt Instagram nog niet met Closed Captioning. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als Instagram deze functie in de toekomst wel gaat aanbieden. Tot die tijd kun je er bij Instagram ook voor kiezen om de ondertiteling vast in de video te laten branden. Een beetje ouderwets als je het mij vraagt, maar zeker een goed alternatief. Op deze manier is de ondertiteling bij afspelen altijd zichtbaar.

Heb je hulp nodig?
Wil je de ondertiteling van jouw film graag laten vertalen en er geen omkijken naar hebben? Wij verzorgen regelmatig ondertitelingen en vertalingen in het Nederlands, Engels of een vreemde taal.

Neem contact met ons opNeem contact met ons op
Dennis Moekotte

Dennis heeft Moekotte Media in 2011 opgericht. Hij was al vanaf jongs af aan geïnteresseerd in video en techniek. Dat begon met het vastleggen van verjaardagsfeestjes in de familie tot aan een journalistieke opleiding en carrière. Dennis produceert, filmt, regisseert, monteert, fotografeert, schrijft en ontwerpt. Met zijn oog voor detail weet Dennis op een creatieve manier de juiste boodschap te vertellen. In zijn vrije tijd houdt Dennis van wandelen met zijn twee honden en gezellig afspreken met vrienden.