Skip to main content

Kies je een upbeat nummer, een rustige instrumentale track of ga je juist voor een goede rap? Als je een video edit, wil je een bepaald gevoel overbrengen. Dit gevoel kan worden versterkt – of juist geminderd – door middel van muziek. Maar wat maakt nou dat een nummer goed genoeg is voor jouw video? In de oneindige zee van muziek die beschikbaar is, raak je soms zo overweldigd dat je uren bezig kan zijn met het uitkiezen van een soundsample van 10 seconden. Wij vertellen je de 5 do’s en don’ts bij het uitkiezen van de juiste muziek!

1. Weet voor wie de video is

Misschien een inkoppertje, want vaak zegt ons onderbuikgevoel echt wel dat we niet Piano Sonata 8 van Mozart onder een hippe fashionvideo voor jongeren moeten zetten. Toch verlies je onbewust best snel uit het oog wat het publiek is voor wie je de video maakt, vooral als de video niet voor jezelf maar voor een ander is. Twijfel je over meerdere nummers? Ga terug naar de kern en probeer je te verplaatsen in de doelgroep. Gegarandeerd dat je makkelijker kunt kiezen!

2. Ondersteun de Boodschap

Muziek moet niet afleidend zijn van wat je met de video wil vertellen, maar juist de boodschap versterken. Probeer je iets serieus over te brengen, ga dan voor een wat rustiger en melodieuzer nummer. Een video waarin je een grap uithaalt met een medewerker en het iedereen aan het lachen maakt? Ga voor een uptempo en energiek nummer! Overigens werkt het ook andersom. Wil je een te serieuze video wat luchtiger maken, kun je kiezen voor een opbeurend nummer om het wat in balans te brengen. Let wel op dat je niet doorslaat, want dat kan er vreemd uitzien.

3. Zorg voor de juiste licenties

‘Everything comes at a price’ – en zo ook de muziek. Iemand steekt tijd en moeite in het maken van dat ene nummer dat jij zo goed vindt passen bij je video. Gebruik je dat zonder de juiste rechten af te kopen, is het simpel gezegd stelen. Hoe zou jij het vinden als iemand zomaar jouw werk gebruikt zonder toestemming? Precies, dat wil je niet. Zorg dus dat je de juiste licenties regelt. Heb je echt even geen budget, zijn er gelukkig ook muziekbibliotheken beschikbaar die nummers gratis aanbieden. Een goed voorbeeld hiervan is Pixabay, waar je ook royalty-free afbeeldingen, video’s en meer kunt vinden.

4. Time en synchroniseer

Een slechte synchronisatie van muziek en beelden is als die piepende deur van de garage: mateloos irritant. Nét even die halve tel kan een video maken of breken. Zorg daarom dat je bij overgangen en belangrijke momenten de muziek zo edit dat het op de maat is en/of goed aansluit bij wat er in beeld komt. Dit kan betekenen dat je muziek moet bewerken of zoeken naar een track die perfect past bij de lengte en tempo van je video.

5. Trial and error

Verwacht niet dat het eerste nummer dat je onder de video zet meteen het nummer is dat je gaat gebruiken. Probeer er een paar uit en kijk welk gevoel het bij je oproept. Soms hoor je pas welke muziek het beste werkt als je er een paar keer naar luistert. En maak je geen zorgen als het na een tijdje niet helemaal goed voelt. Toegegeven – het kost wat tijd – maar het is echt niet verboden om halverwege het proces iets anders te kiezen. Sterker nog, als je leidinggevende of klant de eerste ruwe versie niet goed vindt vanwege het nummer dat je hebt gekozen, moet je alles opnieuw veranderen. Helaas komt ook dát regelmatig voor.

Nog enkele tips voor je aan de slag gaat:

Muziekbibliotheken
Zoek je een goede database met royalty-free muziek? Er zijn geweldige platforms beschikbaar waar je tegen betaling een ongelimiteerde hoeveelheid geluidseffecten en muziek kunt downloaden. Enkele hiervan zijn Artlist, Epidemic Sound, en PremiumBeat. Ook handig; hier kun je sorteren op handige filters zoals emotie en bepaalde instrumenten.

Let op tekst
Als er door een zanger tekst wordt gezongen in de muziek, zorg er dan voor dat het de boodschap ondersteunt en niet afleidt. Menigeen zal raar opkijken als je onder die video van de werkborrel een vrolijk feestnummer zet waarin wordt gezongen dat je de billen moet schudden. Instrumentale muziek kan een goede keuze zijn als je wilt voorkomen dat de tekst afleidt.

In de praktijk bij onze klanten

Bij ons draait alles om het vinden van de perfecte muziek voor jouw video’s. Of je nu een promotievideo, bedrijfsfilm of aftermovie hebt, wij zorgen ervoor dat de muziek naadloos aansluit bij de boodschap en sfeer van jouw video. We weten hoe belangrijk het is om muziek te kiezen die het juiste gevoel overbrengt en ondersteunen je daar graag in.

Heb je meer tips nodig of hulp bij je video? Laat het ons weten en ontdek wat we voor jouw volgende project kunnen doen!

Samen een video maken?