Je kent het wel. Het zachte gepruttel van het koffiezetapparaat. Het geluid van bonen die langzaam worden gemaald, waarnaar ze veranderen in fijne korreltjes. Langzaam vult je kop zich met de dampende vloeistof. Elke druppel die in je mok valt, brengt je dichter bij dat heerlijke gevoel. Het is niet alleen de geur, maar het zijn juist de geluiden die je een moment van rust brengen. En zo is het ook met video’s: het zijn niet alleen de beelden, maar juist ook de geluidseffecten die de scène echt tot leven brengen. Dit wordt vaak vergeten, maar is dus erg belangrijk. In dit blog ga ik je hier meer over vertellen.
De psychologie achter geluid
De kracht van geluid valt niet te onderschatten. Het activeert gebieden in ons brein die verantwoordelijk zijn voor onze emoties en ons geheugen. Geluid kan je dan ook onbewust een bepaalde richting opsturen, zelfs zonder dat we het direct merken. Weet je nog? Die éne horrorfilm, waarbij je je bij elk angstaanjagend geluid (of juist door het ontbreken ervan!) snel achter een kussen verschool? Het roept bepaalde gevoelens op: van spanning en angst tot vreugde en kalmte. Wetenschappelijk gezien is ons brein zo ingesteld dat het sneller reageert op geluid, dan op visuele prikkels. Wat betekent dat geluid de kracht heeft om een diepere emotionele connectie te maken.
Soorten geluidseffecten
Het toevoegen van geluidseffecten zullen in de meeste gevallen de video krachtiger maken. En er zijn veel verschillende soorten geluidseffecten die een video kunnen versterken. Denk aan omgevingsgeluiden, zoals het ruisen van de wind, het ritselen van bladeren of het gedruppel van regen. Het helpt om een setting en een sfeer neer te zetten en geeft de kijker het gevoel alsof ze zelf midden in de scène staan.
Maar om nog dieper in de beleving te duiken, wordt vaak het ‘foley-effect’ gebruikt, vernoemd naar geluidsman Jack Foley. Hij bedacht de geluiden die tijdens de productie worden toegevoegd om de acties en bewegingen van de personages te versterken. De geluiden zijn vaak subtiel en worden niet bewust opgemerkt. Als we dit soort geluiden niet toevoegen, zouden veel scenes al snel vlak en onrealistisch aanvoelen. Wij zetten in onze videoproducties ook geregeld geluidseffecten in. Soms subtiel en soms veel, maar wel op een manier dat de sfeer en het gevoel in de video goed op elkaar worden afgestemd.
Naast deze subtielere geluiden, zijn er ook de zwaardere, opvallende geluiden. Dit noemen we impactgeluiden. Hiermee kun je een scene in een klap veranderen van een rustig naar een dramatisch moment. Dit wordt vaak ingezet om een actie of gebeurtenis te benadrukken, zoals het geluid van een harde val of een explosie. Het creëert een schokreactie bij de kijker, waardoor de spanning en emotie versterkt wordt. In horrorfilms zijn dit bijvoorbeeld de jump scares die de impactgeluiden extra benadrukken.
”‘Less is more’ – en zo ook bij geluidseffecten. Het is belangrijk om deze effecten met mate in te zetten. Anders wordt de kijker te veel afgeleid en dat is niet wat je wilt bereiken met je pas gemaakte video. Tegelijkertijd kun je wel met lagen werken om meer diepte te creëren.
Judith BoschVideospecialist
Tips voor het gebruik van geluidseffecten
Voordat je de geluidseffecten in gaat zetten, moet je jezelf afvragen welke geluidseffecten het best passen bij de toon van je video. Een grappige video vraagt natuurlijk om vrolijke deuntjes, grappige geluidjes enzovoort. Maar bij een spannende thriller denk je eerder aan intensere geluiden, zoals het gekraak van een deur of het tikken van een klok.
‘Less is more’ – en zo ook bij geluidseffecten. Het is belangrijk om deze effecten met mate in te zetten. Anders wordt de kijker te veel afgeleid en dat is niet wat je wilt bereiken met je pas gemaakte video. Tegelijkertijd kun je wel met lagen werken om meer diepte te creëren. Dit betekent niet dat je overal geluidseffecten op elkaar moet stapelen, maar subtiele verschillende geluiden kunnen de ervaring wel versterken. Bijvoorbeeld, door regen, onweer en voetstappen op natte grond te combineren, zorg je ervoor dat de geluidseffecten scene ondersteunen en niet tegenwerken. En natuurlijk speelt het volume van een geluidseffect ook een grote rol. Die donder van het onweer moet niet te luid maar ook niet te zacht. Door met al deze factoren rekening te houden wordt je video krachtig.
Ik heb je nu een aantal voorbeelden gegeven van soorten geluidseffecten en hun impact op de video. Wil je zelf aan de slag met geluid in je video? Experimenteer er gewoon op los. Wat werkt niet en wat juist wel? Zodra je bewust bent van de impact van geluidseffecten in jouw video zul je merken dat je video meer diepgang krijgt en beter binnen komt. Want een sterke video is niet alleen iets wat je ziet, maar vooral ook iets wat je voelt.