Skip to main content

Verlaten pleinen en stille straten. Aangevuld met pakkende muziek en een verhaal dat je meeneemt door een verlaten stad. De Enschedese filmmakers Dennis Moekotte en Rens Weustink hebben de afgelopen week gewerkt aan een korte film over het leven in Enschede sinds de uitbraak van het coronavirus. Stadsdichter Jos Eertink heeft het verhaal geschreven getiteld ‘Eanske onze stad’.

De film van twee minuten vertelt het verhaal over Enschede in tijden van corona. Nu het advies is om thuis te blijven heeft dat ook zijn weerga op het straatbeeld van Enschede. Winkels houden hun deuren gesloten en markten en evenementen zijn afgelast. Terrasjes en cafés zijn gesloten. Steeds minder mensen zijn op straat te vinden. De film bevat unieke beelden van een verlaten centrum zoals het Van Heekplein, de Alphatoren, de Oude Markt, het Ei van Ko en het Koningsplein. Maar ook zijn er beelden gemaakt van de Grolsch Veste, de Universiteit Twente en van de wijken Roombeek en Pathmos.

Initiatiefnemer en filmmaker Dennis Moekotte vertelt: “We hebben ons echt gericht op het vertellen van het verhaal. Ik noem het een ‘stilleven’ over Enschede. Het is een verhaal over hoop en veerkracht. Enschede staat bekend als een stad die veel te verduren heeft gehad. Denk aan de verwoestende stadsbrand in 1862, de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en meer recent de vuurwerkramp. Toch zijn ‘we’ er altijd weer bovenop gekomen. Enschede en haar inwoners zijn wat dat betreft erg veerkrachtig. In deze film willen we een duidelijke boodschap meegeven, namelijk “Houd hoop! Er komen betere tijden aan. We komen er samen doorheen.

Het verhaal is geschreven en wordt verteld door stadsdichter Jos Eertink. Productieassistent Rens Weustink: “Om het verhaal van Enschede en haar veerkracht over te brengen hebben we Jos Eertink bereid gevonden om een verhaal te schrijven. Hij was gelijk enthousiast over het idee voor de film en kwam al snel met een geweldige tekst. De tekst inspireerde ons om het momenteel lege Enschede op z’n mooist in beeld te brengen.” Enschedese stadsdichter Jos Eertink over de film: “Meer dan ooit hebben we creativiteit nodig, op alle vlakken. Daarom doe ik hieraan mee. Creativiteit is de kern van onze veerkracht.”

Op www.eanskeonzestad.nl vind je meer informatie over dit bijzondere filmproject.

Dennis Moekotte

Dennis heeft Moekotte Media in 2011 opgericht. Hij was al vanaf jongs af aan geïnteresseerd in video en techniek. Dat begon met het vastleggen van verjaardagsfeestjes in de familie tot aan een journalistieke opleiding en carrière. Dennis produceert, filmt, regisseert, monteert, fotografeert, schrijft en ontwerpt. Met zijn oog voor detail weet Dennis op een creatieve manier de juiste boodschap te vertellen. In zijn vrije tijd houdt Dennis van wandelen met zijn twee honden en gezellig afspreken met vrienden.