Een goede videoproductie begint niet met het eerste shot, maar met een doordacht plan. Toch wordt deze belangrijke fase, de pre-productiefase genoemd, vaak onderschat. Want hoe spannend kan een script, draaiboek of planning nou zijn? Maar juist dáár leg je de basis voor een soepele draaidag en een sterk eindresultaat. In dit blog leggen we je uit wat pre-productie precies is, waarom het nodig is en hoe je voorkomt dat jouw productie op dag één al ontspoort.
Wat houdt pre-productie precies in?
De pre-productie van een video. Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat houdt deze belangrijke fase in een professionele videoproductie nou precies in? Wij vinden dit de belangrijkste fase in het hele productieproces. Een goed begin is namelijk het halve werk. In deze fase worden alle ideeën voor je video laten maken concreet, zodat er een sterke basis ligt voor een succesvolle draaidag. Het script voor de video wordt gemaakt en álles wordt voorbereid om de draaidag (of dagen) zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk aan het maken van een videoproductie planning, een voice-overtekst, een callsheet en een storyboard. Maar ook aan het vastleggen van de filmlocatie, figuranten, vergunningen, catering en eventuele back-upplannen. Want stel je voor dat het die geplande dag regent of er is iemand ziek; dan loopt alles in de soep. Kortom: er komt heel veel bij kijken.
De ingrediënten van een goede pre-productie
Maar dat is niet het enige waar de pre-productie fase om draait. Het is ook het moment waarop het videoproductiebedrijf en de opdrachtgever dichterbij elkaar komen en dus de samenwerking wordt verbeterd. Hierdoor verloopt het gehele proces van video laten maken een stuk soepeler, waardoor de lijntjes kort worden gehouden met de crew, de opdrachtgever en alle betrokkenen.
Daarnaast worden alle verwachtingen die iedereen heeft naast elkaar gelegd, waardoor er geen verwarring kan ontstaan op de draaidag of in de post-productie. Vragen als: Wat móét in beeld voor deze videoproductie? Wat is optioneel en wat past bij het doel van de video content? Hoelang moet de video worden? Werken we met interviews? Hoe ziet het verhaal eruit? Welke storytelling technieken passen we toe? Door dat van tevoren af te stemmen, voorkom je verrassingen voor iedereen. Daarbij werk je ook nog eens efficiënter en professioneler. Wie wordt daar nou niet blij van?
Bij Moekotte Media trappen we elke productie af met de pre-productiefase. Onze flowchart hierboven laat zien hoe het volledige proces van een video maken eruit ziet.
Wat gebeurt er als je de pre-productie overslaat?
Je zou kunnen denken: “We hebben toch al besproken wat de bedoeling is op de draaidag, dus het komt wel goed”. In dit geval is het in de praktijk zelden een goed idee. Het is alsof je een huis probeert te bouwen zonder fundering: het kan even goed gaan, maar vroeg of laat zakt het in elkaar. Je kan bijvoorbeeld tegen de volgende onderdelen aanlopen:
- De gekozen filmlocatie blijkt toch niet beschikbaar te zijn, of is anders dan verwacht.
- De figuranten weten niet wat er van ze verwacht wordt, wat zorgt voor verwarring en vertraging.
- De filmcrew zou essentiële beelden kunnen missen doordat er geen duidelijke videoproductie planning, shotlist of storyboard is.
- De draaidag wordt toch langer dan verwacht, wat extra kosten en stress oplevert.
- Er is geen vergunning geregeld, waardoor je het filmen halverwege moet stoppen.
Of nog erger: de verwachtingen tussen opdrachtgever en creatief bureau over het te vertellen verhaal liggen mijlenver uiteen, waardoor de doelen niet behaald worden. Door vooraf verwachtingen af te stemmen, voorkomen we dat je na oplevering zegt: ‘Dat had ik anders bedoeld’.
“Bij een eerdere productie hadden we alles tot in de puntjes voorbereid. Toen bleek de draaidag onverwacht te vallen op een dag met zware regenval. Gelukkig hadden we een back-uplocatie én een alternatieve planning. Resultaat: geen stress, wel een geslaagde shoot.”
Judith Bosch, Videospecialist
Wanneer is minder voorbereiding prima?
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Niet elke productie vraagt om een uitgebreid draaiboek, het schrijven van een voice-over tekst en een locatiecheck. Bij het maken van bijvoorbeeld documentaires, straatinterviews (voxpop) of evenementen, waar je over je heen laat komen wat er zich op dat moment voordoet. Dan kan je het prima doen met wat minder voorbereiding. In dit soort gevallen draait het om flexibiliteit en hou je bewust ruimte over voor extra creativiteit.
Hulp nodig bij jouw voorbereiding?
Maar het is natuurlijk wel zo: een beetje pre-productie kan nooit kwaad. Want zelfs bij spontane opnames is het handig als je van tevoren bijvoorbeeld weet waar er gefilmd wordt en wat het doel is van de video.
Kortom: uitzonderingen zijn er zeker. Maar blijf goed nadenken, ook al is het een snelle of vrije productie. Benieuwd hoe we bij Moekotte Media jouw videoproductie van A tot Z voorbereiden? We denken graag met je mee en nemen je mee in een pre-productie die staat als een huis.