Skip to main content

Een greenscreen is zoals de naam al zegt een groen scherm. Het is niet zomaar een groen scherm. De mogelijkheden met dit scherm zijn eindeloos. Met een greenscreen kun je de achtergrond in een handomdraai veranderen. Zet een presentator voor een groen scherm en je kunt aan de slag. Zo sta je het ene moment te bibberen boven op een gletsjer in Ijsland en het andere moment te verhitten op een vulkaan in Hawaï. Een goed voorbeeld waar een greenscreen veelvuldig wordt gebruikt is het weerbericht. Kortom, je kan zo creatief zijn als je zelf kan bedenken!

Hoe werkt dit scherm?

De werking van de greenscreen ligt wel iets ingewikkelder dan dat het alleen “een groen scherm” is. De kleur die gebruikt wordt op de groene schermen is de kleur “Chroma green”. Dit is een kleur die nauwelijks terug te vinden is in de omgeving en objecten, bijvoorbeeld in de huidskleur van mensen. Hierdoor is het gemakkelijk om effecten of achtergronden toe te voegen aan het groene scherm. Dit wordt gedaan via editingsoftware. Deze software vervangt de groene laag op de achtergrond door hetgeen jij in gedachten hebt!

Wat zijn de voordelen van een greenscreen eigenlijk? Wij maken geregeld gebruik van het groene scherm. Bijvoorbeeld bij uitlegvideo’s waarbij een presentator meer verteld over een onderwerp. Op deze manier kan een ingewikkeld onderwerp gemakkelijker worden uitgelegd en blijft de boodschap beter hangen. Een goed voorbeeld is onderstaande video:

Waar moet je op letten bij het gebruik van een greenscreen?

Bij het gebruiken van een greenscreen moet er nog wel rekening worden gehouden met een aantal zaken:

1. Draag geen groene kleding of zet geen groene objecten voor een greenscreen.
Hierdoor wordt het groene object doorzichtig.

2. Oefen met het gebruik van een greenscreen
Moet er iets aangewezen worden (met bijvoorbeeld het weer of een webinar) oefen dan goed naar welke plek gewezen moet worden. Het enige wat diegene ziet is een groen scherm!

3. Belicht, maar niet te fel!
De achtergrond van scherm wil je egaal groen hebben, hierdoor zul je het beste resultaat hebben.

4. Zorg voor een strak scherm!
Door het strak spannen van het scherm voorkom je dat je kreukels ziet op video of foto. Even goed strijken van te voren dus 😉

5. Zet je persoon of object niet te dicht op het groene scherm.
Dit veroorzaakt ‘spill’. Het groene scherm weerkaatst op je persoon of het object, waardoor het keyen van het groene scherm niet helemaal goed gaat.

Waarvoor kan een greenscreen gebruikt worden?

Het gebruik van greenscreens gebeurt vaker dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Hier staan de nieuwslezer voor een groen scherm om jou het weer te vertellen! Maar denk ook aan je favoriete series. De kans is zeer groot dat voor de speciale effecten van die serie greenscreens zijn gebruikt. Maar ook voor films, interviews, webinars, bedrijfsfilms en fotoshoots kunnen greenscreens zeer nuttig zijn.

Op zoek naar een greenscreen?

Denk je na het lezen van deze blog nou “Ik wil graag is een greenscreen proberen voor mijn bedrijf!”, dan kun je met bovenstaande tips aan de slag, of je schakelt onze hulp in. We kunnen gebruik maken van een grote studio met een groen scherm.

Een greenscreen studio

De professionele foto- en videostudio beschikt over twee studio’s waarmee we alles in huis hebben om webinars, videoproducties of fotoshoots tot een succes te maken!

Studio informatie

Formaat studio:
5 meter breed, 6 meter diep

Formaat greenscreen:
3 meter breed breed

Hopelijk ben je door deze blog wat meer te weten gekomen over wat een greenscreen is en welke voordelen het heeft. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn met een greenscreen?

 

Vraag dan even naar de mogelijkheden!
Michiel de Ruiter

Michiel houdt zich als contentspecialist bezig met het bedenken, ontwikkelen en tot werkelijkheid laten komen van ideeën. Dat is wat Michiel het meest aanspreekt. Naast het ontwikkelen van content vindt hij het leuk om te tuinieren en te golfen. Ook is hij gek op cocktails!