Skip to main content

De methode waarbij individuele beelden snel achter elkaar worden weergegeven om zo de illusie van beweging te stimuleren noemen we animatie. De beelden die de animatie vormen noemen we frames. Alle frames bij elkaar vormen dus een animatie. Diegene die een animatie maakt wordt ook wel een animator of motion graphic designer genoemd. In deze blog kom je meer te weten over welke soorten animaties er zijn, wat de voordelen zijn en met welk doel animaties worden ingezet.

Hoe werkt een animatie en welke soorten animatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten animaties. Verder in deze tekst kijken we voornamelijk naar 2D animaties, 3D animaties en zogenaamde ‘hybride explainers’. 2D animaties bevatten geen diepte en bestaan daarom alleen uit platte beelden. Dit soort animaties hebben vaak een simplistische look. De animaties worden eerst vormgegeven door een illustrator. Deze schetst bijvoorbeeld boompjes, huizen, poppetjes en andere objecten. Vervolgens gaat een animator deze illustraties verwerken tot bewegende beelden. Dat kan in programma’s zoals Adobe After Effects of Motion. Moekotte Media heeft onlangs een 2D animatie gemaakt voor de Gemeente Haaksbergen.

3D animaties geven een realistisch beeld

Bij 3D animaties is er veel meer creatieve vrijheid om te spelen met cameraposities. 3D animaties zijn ideaal voor productvisualisatie en geven een realistisch beeld. 3D animaties vormgeven en renderen is een intensief proces en daar gaat doorgaans veel tijd in zitten. Een mogelijkheid bij een 3D animatie is om het product te ‘ontleden’ en als een soort schets weer te geven. Moekotte Media heeft diverse 3D animaties mogen ontwikkelen voor het merk “Stairck”.

Hybride explainers zijn helemaal van deze tijd

Bij een hybride explainer worden bewegende videobeelden gecombineerd met 2D of 3D animaties. Een goed voorbeeld zijn de NOS op 3 video’s. Hybride explainers worden vaak toegepast om complexe zaken op een persoonlijke manier uit te leggen. De animaties die gebruikt worden in dit soort video’s lichten bepaalde belangrijke dingen toe, dit kunnen bijvoorbeeld grafieken, iconen of andere uitingen zijn die het onderwerp verduidelijken. We hebben veel ervaring met dit type video, in het bijzonder voor de Universiteit Twente.

Er zijn nog vele andere soorten animaties. Bijvoorbeeld tekenfilm animaties, de animatie waar iedereen groot mee is geworden. Kleianimatie, producties zoals die van bekende animatieserie Wallace en Gromit. En bijvoorbeeld stopmotion animatie: hier worden er objecten beeld voor beeld verschoven voor een camera. Plak deze beelden achter elkaar en je hebt een bewegend object!

Wat is het voordeel van een animatie?

Complexe zaken helder maken

Met een animatie kun je moeilijke materie toch op een duidelijke manier overbrengen naar jouw doelgroep. Je maakt complexe zaken helder door middel van 2D, 3D of hybride animaties. Daarom is het erg geschikt om ingewikkelde onderwerpen uit te leggen in jip-en-janneketaal. De combinatie tussen voice-over en animatie (wisselwerking tussen zien en horen) is erg effectief. Ook geeft de grafische stijl van de animatie het merk een sterke visuele identiteit, wat professionaliteit uitstraalt.

De mogelijkheden zijn onbeperkt

Visueel is echt alles mogelijk! De mogelijkheden van animaties zijn vrijwel grenzeloos, je kan het zo het creatief bedenken als dat jij het in gedachten hebt. Een animatie is breed inzetbaar. Zo kan het gebruikt worden op jouw website, social media kanalen, op een event, verwerkt in e-mailmarketing. Je animatie wordt op maat gemaakt en is daardoor uniek. Zo weet jij je te onderscheiden als bedrijf of organisatie.

Op zoek naar een professionele animatie op maat?

Heb jij complexe zaken die versimpelt moeten worden en heb je geen idee hoe?!

Moekotte Media helpt je hier graag bij!

2D: Heb je iets uit te leggen en wil je gaan voor een simplistische look? Dan is een 2D uitleganimatie geschikt. In de animatie kunnen objecten, figuren, cijfers en iconen de basis vormen voor het verhaal. Een voice-over kan het verhaal vertellen en de juiste muziek maakt het af. In onze animatiestudio werkt onze motion graphics designer aan illustraties, helemaal volgens jouw huisstijl, die worden uitgewerkt tot heldere animaties.

3D: Complexe zaken zijn ook prima uit te leggen met 3D animaties. We visualiseren jouw verhaal in 3D en hebben daardoor veel creatieve vrijheid. Onze motion graphic designer gaat graag aan de slag om jouw product levensecht te animeren.

Hybride Explainers: Informatief, duidelijk en persoonlijk. De perfecte combinatie tussen animatie en bewegende beelden. Helemaal van deze tijd.

Hopelijk ben je door deze blog wat meer te weten gekomen over animatie!

Ben je benieuwd naar welke mogelijkheden er voor jou zijn wat betreft animatie?

Vraag dan even naar de mogelijkheden!

Genoeg gekletst. Animatie nodig?

Michiel de Ruiter

Michiel houdt zich als contentspecialist bezig met het bedenken, ontwikkelen en tot werkelijkheid laten komen van ideeën. Dat is wat Michiel het meest aanspreekt. Naast het ontwikkelen van content vindt hij het leuk om te tuinieren en te golfen. Ook is hij gek op cocktails!