Moekotte Media heeft een bedrijfsvergunning om drone-opnames te maken

Het aantal drones in de lucht stijgt explosief en daarmee ook het aantal videobedrijven dat luchtopnames aanbiedt. Een filmpje met een drone is dus in een handomdraai gemaakt. Wat veel opdrachtgevers niet weten is dat deze bedrijven moeten voldoen aan strenge wet- en regelgeving voordat ze luchtbeelden mogen verkopen. Sinds de aanschaf van onze drone in het najaar van 2017 zijn we bezig om te voldoen aan de huidige regels en sinds kort zijn wij in het bezit van een ROC Light Operator Certificate. Daarmee is Moekotte Media Videoproducties een van de weinige bedrijven die een bedrijfsvergunning heeft van de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT), waardoor we toestemming hebben om binnen de geldende regelgeving commerciële vluchten met een drone uit te voeren.

De drone staat in het register op naam van - en wordt bestuurd door - Dennis Moekotte, tevens eigenaar van Moekotte Media Videoproducties. “We vliegen met een Mavic Pro, een van werelds meest toegankelijke en betrouwbare drones, zowel voor consumenten als voor professionals”, vertelt Dennis. “De drone is een hoogwaardig stukje technologie. Er zit een aantal slimme functies in waardoor het gemakkelijker wordt om ermee te vliegen en adembenemende beelden te maken. De drone maakt verbinding met GPS en we kunnen er ook 4K beelden mee maken waardoor alle details op de grond haarscherp worden opgenomen. De dronebeelden staan in de meeste gevallen nooit op zichzelf, maar zijn een waardevolle toevoeging aan een videoproductie. Wat dat betreft zijn dronebeelden net de kers op de taart."
 
Een impressie van dronebeelden die we tot nu toe gemaakt hebben

Aansprakelijkheid als je gaat vliegen met een drone

Om dronebeelden te mogen maken hebben we bij ILT een aanvraag ingediend. ILT valt onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en controleert alle aanvragen als het gaat om commercieel vliegen met een drone. De ROC-light vergunning kan alleen worden verkregen als ook aan andere voorwaarden wordt voldaan. Naast het ROC-light vergunning waarmee we commerciële vluchten mogen aanbieden zijn we ook in het bezit van een speciale aansprakelijkheidsverzekering die voldoet aan de verordening EG 785/2004. "Mocht er tijdens de vlucht onverhoopt iets mis gaan dan zijn we goed verzekerd. Tevens is onze drone ingeschreven in het luchtvaartregister en zijn we goed op de hoogte van de overige wet- en regelgeving”, aldus Dennis.
 

Drone operators moeten rekening houden met veel regels

Een drone de lucht in sturen is in de praktijk geen grote uitdaging. Maar om ook verantwoord te vliegen gelden een aantal regels waar we uiteraard goed van op de hoogte zijn. “Waar we bij een vlucht goed rekening mee moeten houden zijn de omstandigheden op de grond en in de lucht. Zo moeten we minimaal 50 meter afstand houden van wegen, gebouwen en mensenmassa’s. Tijdens een festival over het publiek vliegen is dus absoluut not done! Uiteraard kun je er wel langs vliegen mits er voldoende afstand is en het verantwoord is. Verder zijn er een aantal no-fly zones in Nederland, bijvoorbeeld het gecontroleerde luchtruim bij Schiphol en mogen we alleen bij daglicht vliegen. En net zoals op de grond zijn er ook in de lucht verkeersregels waar je je aan moet houden en zo zijn er uiteraard nog flink wat meer zaken waar we rekening mee moeten houden”, zegt Dennis. 
 

Toepassingen van dronebeelden zijn eindeloos

De doeleinden van luchtopnames zijn eindeloos. Zo worden dronebeelden naast fotografie, film en video ook gebruikt voor inspecties, bijvoorbeeld aan gebouwen of windmolens, inspecties binnen de landbouw, cartografie of onderzoeken. Er worden al testen uitgevoerd waarmee drones kunnen worden ingezet door hulpverleners tijdens rampen of noodgevallen. In de toekomst zullen drones ook ingezet worden voor het bezorgen van pakketjes en zelfs pizza’s. Binnen fotografie en film kun je denken aan het maken van gave beelden of foto’s van festivals, bruiloften of huizen van bovenaf, bijvoorbeeld voor makelaars ten behoeve van real estate. Maar ook voor journalistieke doeleinden, bijvoorbeeld nieuws- en entertainmentprogramma’s.  
 
Heb jij een mooi project waarbij beelden vanuit de lucht noodzakelijk zijn? This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .