Het belang van ondertiteling bij je videoproductie

Na weken van voorbereidingen, een goed script, gave shots en toffe montages is het dan eindelijk zover! De videoproductie die je hebt laten maken is zo goed als klaar en kan bijna online. Wellicht heb je aan één ding nog niet gedacht: ondertiteling. Nu hoor ik je denken. ‘Dat is toch maar bijzaak?’ In deze blog geef ik je een aantal redenen waarom het toevoegen van ondertiteling, ofwel beeldtitels in veel gevallen toch een goed idee is.

1. De meeste online video’s worden zonder geluid gekeken

Op sociale media, bijvoorbeeld Facebook, wordt verweg de meeste videocontent (85%) zonder geluid weergegeven in de tijdlijn van gebruikers. Tevens laat een studie van Facebook zien dat 41% van de video’s in het algemeen niet te begrijpen zijn als het geluid uit staat en er geen beeldtitels zijn toegevoegd. Door middel van beeldtitels en ondertiteling kun je er toch voor zorgen dat jouw boodschap over komt.

2. Video’s met ondertiteling worden langer bekeken

Uit andere onderzoeken van Facebook blijkt dat online video’s waar geen geluid bij wordt afgespeeld maar waar wel ondertiteling bij is geplaatst, een langere kijktijd hebben. Gemiddeld kijken mensen 12% langer! En dat wil je.

3. SEO: Door ondertiteling wordt je video beter gevonden

Bij het uploaden van je video op bijvoorbeeld YouTube wil je natuurlijk dat je video gevonden en bekeken wordt. Daarbij is het van belang om je video een goede titel, beschrijving en tags mee te geven. Wat veel mensen niet weten is dat YouTube en Google ook de ondertiteling analyseren en op basis hiervan bepalen wat de inhoud van je video is. SEO technisch is het dus verstandig om je video te voorzien van ondertiteling. Dit werkt uiteraard alleen bij closed captioning; ondertiteling die niet ingebakken zit in het beeld maar die achteraf door middel van een SRT bestand is toegevoegd aan de video.

4. Transcripties opdelen voor een rijkere SEO-waarde

Afhankelijk van de lengte van de video's die je produceert, kan er veel waardevolle informatie over een aantal verschillende onderwerpen in een enkele video zijn verwerkt. Transcripties van deze langere video's kunnen worden opgedeeld in verschillende afzonderlijke pagina's of blogposts op je website. Hierdoor kun je gerichte inhoud rond aanvullende zoekwoorden genereren. Als je op deze pagina's heen en weer linkt, heb je extra SEO-voordeel van die extra interne links.

5. Service voor doven en slechthorenden

Het mag een open deur zijn maar ondertiteling is uiteraard erg prettig voor mensen met hoorproblemen. Aangezien in Nederland bijna 625.000 mensen met slechthorendheid zijn is ondertiteling voor deze doelgroep een zeer aangename aanvulling. Op deze manier bereik je deze doelgroep optimaal.

Welke vormen van ondertiteling zijn er?

Bij het toevoegen van ondertiteling kun je uit twee vormen kiezen. Bij open captioning is de ondertiteling ingebakken in het filmpje en is altijd zichtbaar. Ik raad aan om te gaan voor closed captioning (cc), mocht het platform en het doel zich hier voor lenen. De kijker kan dan zelf bepalen of de ondertiteling weergegeven moet worden of dat deze onzichtbaar moet zijn. Facebook, Vimeo en YouTube zijn erg geschikt om closed captioning ondertiteling toe te voegen. YouTube heeft zelfs een functie die automatisch ondertiteling genegeerd op basis van wat gezegd wordt in de video. Dit is 9 van de 10 keer niet erg nauwkeurig, maar gelukkig is dit zelf handmatig aan te passen. Twitter en LinkedIN ondersteunen deze vorm helaas niet en hier kun je het beste kiezen voor open captioning.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over ondertiteling. Ben je ook benieuwd wat dit voor jouw productie inhoudt? This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. naar de mogelijkheden!