Vloggen en livestreamen worden dé video trends van 2018

De hoeveelheid video’s die we via onze smartphones bekijken blijft groeien. Voor marketeers en communicatiedeskundigen een uitdaging om bij te blijven. Waar 2017 vooral in het teken stond van de verschuiving van desktop naar mobiel, gaat het in 2018 met name over het creëren van kwalitatieve content in de vorm van vlogs en livestreaming. Deze vormen van content maken het mogelijk om letterlijk zichtbaar te zijn met video's waar de doelgroep op zit te wachten. De oplossing is een relatief goedkope en makkelijke manier om videocontent te creëren en engagement te vergroten.

Vloggen voor bedrijven is laagdrempelig en goedkoop 

Dit jaar zal de focus komen te liggen op het genereren van een continue stroom aan videocontent. Die trend is in voorgaande jaren ingezet en zal in 2018 nog groter worden. Professionele videoproducties zullen blijven bestaan, omdat (beeld)kwaliteit ook belangrijk blijft, maar de verwachting is dat meer bedrijven zullen gaan vloggen. Hiervoor zullen ze (micro-)influencers inzetten of zelf bezig gaan met online video. Wat je ziet is dat je met de smartphone en een selfie-stick al op een relatief eenvoudige en goedkope manier een aantal beelden kunt opnemen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone met een goede camera. De beelden overzetten naar de pc is ook geen hogere wiskunde meer. Een editor maakt er in een handomdraai een geschikte vlog van. Of je maakt gebruik van tools zoals Promo waarmee je binnen enkele momenten je eigen edit kan maken.

Livestreams vergroten betrokkenheid bij product of merk

Ook livestreams zullen nog meer aan terrein winnen. Het voordeel van deze goedkope oplossing is dat merken en bedrijven direct kunnen interacteren met het publiek. De betrokkenheid bij een product of merk wordt zo vergroot en geeft een transparant beeld van je organisatie of merk. Bovendien is het voor de kijker interessant om te volgen, omdat het live gebeurd. Het is niet voor niks dat kijkers gemiddeld 3x langer blijven kijken dan bij reguliere video. 

Voorbeelden van livestreaming waarbij je als bedrijf meerwaarde creëert: 

  • verslagen van evenementen
  • Q&A sessies
  • een kijkje in de keuken van je bedrijf (behind the scenes rondleidingen), 
  • productlanceringen en -demonstraties, 
  • aanbiedingen
  • belangrijke aankondigingen 

Platformen zoals YouTube en Facebook for Creators maar ook Twitter en Instagram bieden de mogelijkheid tot livestreamen. Deze tips van Facebook helpen je op weg als je wilt gaan livestreamen.

Technieken zijn verbeterd, maar kwaliteit waarborgen blijft belangrijk

Hoewel het makkelijker wordt om als bedrijf zelf met online video bezig te gaan moet de kwaliteit uiteraard wel gewaarborgd blijven. Een nadeel van het zelf experimenteren met vlogs en livestreaming is bijvoorbeeld de beeldkwaliteit. Schokkerige beelden of verkeerde kaders zijn hier een voorbeeld van. Het ontbreekt immers aan een professional (cameraman). De kans dat de kijker een negatief beeld van het bedrijf of merk krijgt neemt schrikbarend toe als een (live)video van slechte kwaliteit is. Dit is voor een groot deel op te lossen met nieuwe technieken, zoals een gimbal. Dit is een soort selfie-stick waarmee je iPhone verandert in een slimme camera die bewegingen volgt, zodat alles wat je filmt er vloeiend uit ziet.

Vraag om hulp

Bedrijven die online video in hun marketingplan hebben verwerkt en willen beginnen met video en livestreaming kunnen tegen een aantal uitdagingen aanlopen. In dit geval is het raadzaam om bepaalde zaken over te laten aan professionals om de kwaliteit te waarborgen. Een videoproductiebedrijf kan ondersteunen in zowel de pre-productie, als de (live)opnames en de montage.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.