Zomerserie over internationale studenten vanaf 1 juli van start

Hoe is het om als buitenlandse student te wonen en te studeren aan de Universiteit Twente in Enschede? In komkommertijd starten wij met een mini-zomerserie waarin internationale studenten centraal staan en meer vertellen over hun ervaringen in Nederland, de omgang met Nederlandse studenten en de hulp die ze daarbij krijgen vanuit de UT.

Zo interviewden we Luisa uit Brazilië, die ondanks de fijne tijd die ze hier heeft, toch maar niet kan wennen aan de boterham tijdens de lunch. Verder vertelt Manas uit India over de fijne en informele samenwerking met de docenten en neemt de Nederlandse Laura het vooroordeel weg dat het in Nederland alleen maar draait om wiet, windmolens en klompen.

De special telt zes afleveringen en is gemaakt in opdracht van het International Office van de UT. De pilotaflevering is te bekijken op woensdag 1 juli en gaat over de voorbereidingen die internationale studenten kunnen treffen voordat ze naar Nederland komen. De overige afleveringen staan in het teken van interactie, Nederlandse cultuur, werken in de klas, het Nederlandse cijfersysteem en het zoeken van werk na de studie. Iedere woensdag plaatsen we een nieuwe aflevering op Facebook en op onze site.

 

Aflevering 1: Upon arrival

In deze eerste aflevering interviewen we Adedapo uit Nigeria die vertelt wat zijn verwachtingen waren voordat hij naar Nederland kwam. Het International Office helpt hem met alle voorbereidingen en de Student Union vertelt over het Buddy program waar ook Adedapo aan deel heeft genomen.

 

Aflevering 2: Dutch Culture

Maak kennis met Luisa uit Brazilie. Toen ze hier voor het eerst kwam schrok ze van de oprechtheid van de Nederlanders, maar nu is ze er aan gewend geraakt. Ook ontmoeten we Shu uit China en vertelt Laura uit Nederland dat het stereotype beeld van wiet, windmolens en klompen toch voornamelijk onder toeristen leeft. En hoe zit het eigenlijk in de omgang met de Nederlandse student?  

 

Aflevering 3: Classroom
Studeren in Nederland is voor buitenlandse studenten best even wennen. Veel studies draaien om projecten en veel minder om traditionele college’s. Hoe gaat het er tegenwoordig aan toe in college en wat kun je als buitenlandse student het beste doen om er bij te horen? Shu en Luisa zijn positief over deze nieuwe manier van studeren. Verder ontmoeten we Manas uit India die erg te spreken is over de informele relatie met de docenten.

 

Aflevering 4: Interaction
Vorige week zagen we Manas uit India die erg te spreken is over de informele relatie met de docenten. Maar hoe zit het met de relatie tussen internationale en Nederlandse studenten? Volgens hem is het lastig om vrienden te maken met de Nederlanders. Ook Luísa uit Brazilie is vaker in contact met internationale studenten. Om integratie toch te laten slagen is UNITE in het leven geroepen. Yonas werkt voor UNITE en geeft handige tips om makkelijker te kunnen integreren.

 

Aflevering 5: Grading
In theorie is het mogelijk om een 10 te scoren, maar in de praktijk is het zeer onwaarschijnlijk dat studenten ooit een 10 halen voor een tentamen. En het cijfer bestaat uit meer dan alleen tentamens. Manas, Shu en Laura vertellen over hun voorbereiding op een tentamen en docent Timo legt uit wat de verschillende cijfers nou eigenlijk betekenen.

 

Aflevering 6: After the study
In de laatste aflevering kijken we naar de toekomst. Na de studie is het tijd om een baan te vinden. Dit kan voor internationale studenten een lastige opgave zijn. Vertrouwenspersonen kunnen hierbij helpen. Zo heeft oud student Jianlei uit China deelgenomen aan een traject om een baan te vinden en ontdekte hij meer over zichzelf, bijvoorbeeld waar zijn krachten liggen om zichzelf goed te kunnen profileren. Ook volgde hij een cursus Nederlands. Al met al resulteerde dit in een baan in Nederland in een internationale omgeving.

 

Ook benieuwd of we voor uw bedrijf een promotievideo kunnen maken? Vraag gerust This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. op.